Катерина Хапсали: Не съм кабинетен писател

Авторката на бестселъра "Гръцко кафе" разкри подробности за новия си роман пред Доника Ризова в Медиите ON AIR

15.02.2016 | 12:49 Редактор: Константина Маркова
Катерина Хапсали: Не съм кабинетен писател
Катерина Хапсали: Не съм кабинетен писател

Катерина Хапсали ще пусне новата си книга „Сливовиц“ до края на 2016 г. – сподели тя в предаването Медиите ON AIR, което се излъчва всяка събота от 16,30 ч. по Bulgaria ON AIR.

Авторът на „Гръцко кафе“ (издателство „Колибри“) разказа за новия си проект пред водещата Доника Ризова. Почитателите на писателката са в очакване за следващия й роман отдавна, но самата тя е на мнение, че литературата трябва да се случва естествено.

„Не съм кабинетен писател. Когато пиша книги, искам да бъдат такива, че да мога да заставам с името си зад тях. Ако започна да работя на конвейер, ще бъде манифактура, а не творчество. В един момент исках да ускоря процеса за новата книга, но сега казвам, че към края на 2016 г. „Сливовиц“ ще бъде готова“, разказа писателката.

Хапсали обясни, че и в тази книга ще има сблъсък на култури и различни мирогледи, но действието ще прескача океана между САЩ и страните от бивша Югославния.

Главният герой е журналист, а интересното е, че и в „Сливовиц“ е постъпила по същия начин, както с „Гръцко кафе“: „Написах първо началото и края“, каза Хапсали.

Тя сподели, че ще вложи отново автентична емоция и част от себе си, както в първия си роман.

Преди да стане позната на широката публика като писател, тя е второ поколение журналист (дъщеря е на Валери Запрянов). Признава, че „Гръцко кафе“ се явява като еманципация, защото в семейството си е първият автор на роман и никой не може да я обвини, че „баща й е написал книгата“.

„България е много интересна страна. Преди време бях на медийна специализация в Испания и забелязах, че там е въпрос на престиж няколко поколения да практикуват професията журналист, а в България всеки си казва: „Баща й я е направил журналист“, разказва Катерина и добавя, че именно той е човекът, който се противопоставя на решението й да се занимава с журналистика.

„Когато човек е потопен в една професия, той знае трудностите. Моят баща изобщо не беше доволен от избора ми, дори се пробва да ме разубеди, но не успя и се радвам за това. Да боравя с думи е единственото нещо, което мога и някога съм искала“, сподели писателката.

Катерина Хапсали разказа и за новото си предизвикателство в сферата на медиите – отскоро тя е главен редактор на списание Premium Lifestyle.

Още подробности вижте във видеото.