fallback

Графа: Има хубава българска музика, която не може да пробие в медиите

Скандалът не печели лоялни фенове, казва артистът

21.11.2015 | 18:00 Автор: Доника Ризова

Популярният музикант Графа коментира популярността, бъдещето на българската музика, ефектите от музикалните формати и каузите си в Медиите ON AIR с Доника Ризова на 21 ноември.

За скандалите и популярността

За мен скандалите не са средство за популяризиране на това, което правя. Леко скучен изглежда личният ми живот, но това, че около мен няма скандали, не означава, че няма интересни неща, свързани с това, което правя. Винаги съм разчитал на музиката и изкуството, което създавам – сам и с други хора. Скандалът не е моята сила. Той може да предизвика временен интерес, но за мен е евтин и краткотраен ПР.

Много хора смятат, че така се създава интерес - и той наистина се създава, но въпросът е до какво води, до какви фенове. Дали сериозни, които остават с теб през годините или временни, които се интересуват сега, защото си актуален по една или друга причина.

Още по темата

Длъжни ли са българските българските медии на българската музика

Силно е казано е някой да е длъжен друг, особено когато говорим за медии и култура. Вярвам, че човек може да се справя със ситуациите сам – сам и с хората, които са добри поддръжници на неговите идеи. Хубавото е, когато говорим за изкуство, да се обграждаме с хора, с които сме на една вълна, носим една енергия, едни и същи вибрации и вярвам, че хубавите неща рано или късно стигат до хората – с или без медиите. Разбира се, когато медиите подкрепят дадена кауза, културна изява, става още по-хубаво.

Имаше период в българската музика, когато тя беше позатихнала в медийното пространство. Сега е по-различно, защото по естествен път се получиха някои „избухвания“, хората започнаха да обръщат повече внимание, да слушат повече българска музика, смени се едно цяло поколение, започна да се произвежда по-качествена музика. Появиха се повече мейнстрийм хитове, възобнови се интересът на младото поколение към новата българска песен и медиите повярваха повече в нея. Има още какво да се желае, защото има качествена музика, която се пренебрегва.

Трябва ли да има законово регламентирано процентно разделение между българската и чуждестранната музика

Трябва да има някакъв баланс, може би трябва да държим на българското самосъзнание, особено когато става въпрос за музика. Най-лесно е да пуснем един западен хит, но виждаме, че и български песни могат да се въртят на също толкова силна ротация.

Един закон може би е подходящ за музика, която е хубава, но не е комерсиална. Има хубава българска музика, която не може да пробие, няма поле в медиите, където можеш да чуеш български рок. Има бум у нас в областта на рока и алтернативната музика, вижда се и се усеща, не не може да стане масово.

Още по темата

Какво ни пречи да сме продаваеми навън

Разбира се, езикът е пречка. Моите песни никога не са били в тежки ротации в MTV, просто ни представяха в рубрика за музика от света. Трудно е да се пробие навън.

Но има рок банди, които са много конкурентоспособни – Jeremy?, Hays & Y – те опитват да пробият в Лондон, пеят на английски, там има професионализъм във всяко отношение. Смятам, че ако човек е упорит и работи в тази посока, ще постигне успех.

Аз лично като изпълнител и продуцент съм се концентрирал на българския пазар, но не е изключено след време да изнасяме продукця.

Усещането да видиш своя песен в MTV

Когато за първи път излъчиха песента ни Мария Илиева „Крадена любов“ в MTV Europe беше голяма радост. Още като тийнейджъри сме си представяли първо как имаме видеоклипове, считали сме го за химера. Като го видиш на екран, е приятно.

Поводи за гордост

Щастлив съм, че във времена като тези мога да правя концерти в големи зали. За мен това е истинският шоубизнес, когато не просто правиш хитове, за да ходиш по участия, а и за да има нещо по-голямо, концерти с много публика, с банди и пр.

За текстовете

Пиша текстовете на тъжните песни, когато съм щастлив. Сега се чувствам много добре, много съм балансиран и уравновесен. Ежедневието ме вдъхновява. Колаборациите ми, например, не са писани в България, а в различни части на света, докато съм пътувал. Казвал съм вече, че не бях сигурен, че искам да пусна „Дим да ме няма“ в ефир. Понякога искам да рискувам, макар да премислям нещата. Гледам да не се задоволявам със стандартоно, инерцията не е моята стихия.

Младите изпълнители и социалните мрежи

От една страна им е трудно, защото не могат да продават музиката си, от друга – не е, защото с тази инвазия човек може да стане популярен много бързо, дори без намесата на големи лейбъли. В youtube излизат песни, които стават хитове без машината на големия шоубизнес. Така е и в България, например, стана така с втория етап от кариерата на 100 кила. За съжаление телевизията отстъпва място, хората ще бъдат предимно в интернет и музикалните телевизии не могат да издържат на този напън.

Музикалните формати

Те са един от начините да те забележат. Михаела Филева стана популярна в Х Factor, макар че отпадна много рано, в Монте мюзик веднага забелязахме нейния талант.

Не винаги е задължително да спечелиш формата, това по-скоро е трибуна. Няма място за всички, но тези, които са най-интересни, имат характер и собствена идентичност, могат да продължат напред в развитието си. От тази гледна точка форматите са положително явление. За съжаление има формати, които се застъпват, начесто са и се сливат, хората се объркват кой от кой формат е, това не действа добре за идентичността за артистите.

Много участници се залъгват заради временната популярност, но въпросът е какво става след форматите.

Музиката и политиката

Подарих песента „Честно в очи“ на синята идея, на която съм привърженик от малък, включително заради родителите ми. Но отдавна не се интересувам чак толкова от политика, хората са разочаровани, много пъти останаха излъгани, има политическа апатия, вижда се от изборните резултати.

Каузите и Уницеф

Притеснявах се, когато ме поканиха за посланик на Уницеф, защото съм ангажиран и не бях сигурнен, че мога да бъда от полза. Но винаги, когато има нужда, съм насреща. Правя концерти, обвързани с казуи на Уницеф. Благотворителността в нашия случай не е анонимна, но това, че хората ме виждат обвързан с тази кауза, ги кара да се присъединят и те. Не бих приел обаче всяка кауза.

Какво ново

В момента записвам нов албум, който трябва да се появи през април. Мисля, че се  получават много красиви песни.

Музиката в колата

Много музика. Купихме си новия албум на Seal, на когото към голям почитател. Слушам и много демоверсии на песни, по които работим в Монте мюзик.

 

 

fallback
fallback