Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Анна Кръстева: Има опасност много малко реформи да тръгнат

Точно месец след сформирането на коалиционното правителство няма заявки за започване на реформи

07.12.2014 | 20:54 Редактор:
Анна Кръстева: Има опасност много малко реформи да тръгнат
Анна Кръстева: Има опасност много малко реформи да тръгнат

Реформи винаги могат да се направят при воля за такива, но за момента няма заявки от управляващите за започване на промени. Това коментира политологът доц. Анна Кръстева в предаването "Денят он ер" с водещ Ивайло Лаков по повод един месец от встъпването на новото правителство в длъжност.

Тя определи прокламираните от някои министри бъдещи реформи, като тези в здравеопазването и съдебната власт, само като PR акции. Кръстева разкритикува и различните амбиции на управляващите в кабинета.

Според нея до момента това правителство, което се счита за дясно, води по-скоро лява политика.

"Няма десни ходове, правят се популистки.", коментира политологът и посочи коледните добавки за пенсионерите като пример.

Обединенията в правителството изглеждат изкуствено; не се работи за спешни реформи по ключови сектори, а по-скоро да се запази балансът на управлението и да не се разпадне коалицията, заяви още доц. Кръстева. Тя разкритикува и посланията, които отправят политиците.

Още по темата

 "Например министър Кунева - казва, че ни очаква лош доклад на Европейската комисия. Това е опозиционно говорене; опозицията се радва на такива неуспехи. Когато знаеш, че докладът ще е лош и имаш месец-месец и половина до него, набелязваш мерки и започваш да работиш по тях,за да не е лош докладът накрая."

Доц. Кръстева се спря и на днешния 25-годишен юбилей на СДС.

Отсъствието на емблематични за демокрацията лица като Иван Костов говори лошо за дясната идея и посланието, което оставя събитието.

Отсъствието и на Радан Кънев, при положение всички останали партии от Реформаторския блок участваха в юбилея, показва, че Кънев не може да се откъсне от сянката на Костов, коментира политологът.

Тя определи отсъствието на ДСБ като бойкот, а това Меглена Кунева, която е бивш кадър на НДСВ, като неуместно.

Според Кръстева СДС и ДСБ днес са обединени от властта, а не от идеи.

Разговорът на водещия Ивайло Лаков с политолога доц. Анна Кръстева вижте във видеото!