Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Чумата по свинете е страшна, загубите може да са за стотици милиони!

Залогът е огромен, всички трябва да работят заедно, апелира Мирослав Найденов

11.09.2018 | 20:16 Редактор: Тодор Петров
Чумата по свинете е страшна, загубите може да са за стотици милиони!

Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете в село Бозвелийско. Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов потвърди пред Bulgaria ON AIR, че за момента ситуацията е овладяна. 

Той обаче подчерта, че африканската чума е много по-сериозно заболяване от чумата по дребните преживни животни. По думите му според най-лошите прогнози може да се наложи да се унищожи цялото свиневъдство в Североизточна България. В този случай загубите ще бъдат за стотици милиони.

Найденов настоя отговорните органи да бъдат безкомпромисни към нерегистрираните свине. Той бе категоричен, че институциите трябва да се обединят, а предписаните от Агенцията по храните мерки - да бъдат изпълнявани без коментар.

"Залогът е огромен! Трябва да служим за пример, а не да търсим пример от други държави. Апелът ми е всички да работят заедно", посочи Найденов в предаването "Денят ON AIR".

"Най-голямата армия е тази на ловците. Около 130 хил. организирани ловци има в България", отбеляза той, призовавайки ловджиите да се съобразяват с рестрикциите, за да не се допусне неконтролиран лов.

Друго заболяване чука на вратите ни, предупреди бившият министър на земеделието. Според Найденов постоянно се появяват огнища на птичи грип, а при него щетите биха били още по-големи, отколкото при свиневъдството. От думите му стана ясно още, че се подготвят групи за проверка на всички рискови обекти.

Вижте видеото с целия разговор.