fallback

Как може да се поправи нестабилността в банковата система?

Коментар на Красен Станчев

08.10.2014 | 22:45 Автор: Ирина Георгиева

Банковата паника и нестабилността в системата може да се поправи чрез една относително принципна коалиция между ГЕРБ-ДПС-РБ. Това заяви председател на УС на ИПИ Красен Станчев в предаването Денят Он Ер. Според него тези, които са избрани да управляват страната трябва да се погрижат да чуят какво може да се направ за системата, защото освен от рейтинговата агенция Fitch* и от МВФ, имаше предупреждение и от наши експерти, че тази година ще бъде трудна с ръста и с бюджетния дефицит.

"Тази коалиция е много изгодна за тези парии и тя може да свърши много работа. Може да запази фискалната политика, да се съсредоточи върху публичните финанси и да фиксира дупките в държавната машина, които са основните проблеми в българската икономика." - обясни Станчев.

Според икономиста българската икономика "върви горе-долу нормално или както при другите".

"Онова, което е различно от другите страни от Нова Европа и което беше посочено в доклада на Fitch, е че България загуби едно предимство, което имаше пред всички останали и спрямо повечето страни в ЕС и то е фискалната политика и предвидимостта на бюджета и относителността на бюджета." - съобщи Станчев.

Ако сега се състави коалиция, тя може да бъде по-добра от предишната, но може и да влоши ситуацията, прогнозира Станчев. 

"Освобождаването от някакви задкулисни влияния.Второто е, че обща абстрактна програма, одобрена от всички партии, ще премахне фантазмите на отделните неразумни лица в тези партии. Те ще могат да се съсредоточат върху фискалната политика и да намалят разходите и да оправят държавната машина и съдебната система. И всички ще бъдат доволни." - коментира експертът.

Станчев обясни и защо потенциалът на Централната банка не е бил използван.

"Потенциалът на Централна банка не е бил използван, защото тогава, когато една система работи добре от 1997 година до 2011/2012/2013 година, хората, които я управляват губят хъс и рефлекс.Те имаха много добър хъс 2007 - 2008г., когато запазиха българската банкова система с няколко много на пръв поглед минимални мерки, но се държа много добре." - обясни експертът.

*Международната рейтингова агенция Fitch предупреди страната ни да внимава с увеличението на държавния дълг, защото това може да се отрази на кредитния й рейтинг.  

В свой доклад експертите на агенцията констатират, че няколко фактора влияят негативно на българската икономика. Паническото теглене на депозити от банките през лятото, забавящото се производство и бюджетните преразходи водят до отслабване на държавните финанси, посочват от агенцията.

Ниският дълг и ограниченият бюджетен дефицит дават на страната значителен фискален буфер, а държавните финанси остават стабилни, но тяхната способност да контрабалансират слабите места в рейтинга ще намалее, прогнозира Fitch. Емитирането на нов дълг от 4,5 милиарда лева ще увеличи съотношението на консолидирания брутен държавен дълг към брутния вътрешен продукт на страната до 28%, пише още в анализа на агенцията.

Пълният коментар на Красен Станчев в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback