fallback

"Мегааферата" КТБ - изненадата дойде от банковия надзор

Обзор на финансовото събитие на България на пазарния анализатор на България он ер Кузман Илиев и водещия на Денят он ер Веселин Дремджиев

30.12.2014 | 13:30 Автор: Петко Трухчев

Считаната за остров на банковата стабилност България беше изненадана от затварянето на четвъртата по големина банка в страната- КТБ, през юни тази година. Това коментират в обзорната поредица значими събития през 2014 на България он ер водещият на предаването Денят он ер Веселин Дремджиев и пазарният анализатор Кузман Илиев. Като причина за изпадането в несъстоятелност на КТБ и двамата посочват пропуски в банковия надзор на БНБ.

"Проблемът е философски, от гледна точка на функционирането на пазарните играчи. Освен това и през годините КТБ беше банката-любимец на няколко правителства поред", коментира Кузман Илиев. - "Държавните активи в нея правиха така, че тя да може да конкурира другите. Изкриви се пазарът. Лошите кредити в другите банки бяха 18%, а в КТБ 2 %. Нямаше типично одиторски доклад".

Пазарният анализатор, автор и ко-водещ и на предаването "Boom & Bust" отчете, че малка част от резервите са налични в банковата система. Така е и в Европа.

"Имаше ликвидна помощ от държавата за друга банка. Това поставя под съмнения сред банковата общност въз основа на какво се помага", допълни Кузман Илиев. По думите му трудно се разбира коя банка у нас е лоша и дали активите й са коректни.

"Оставаме позитивни. Гражданското общество мисли и гледа", обобщават двамата водещи.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback