Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Изцяло машинно гласуване след местните избори тази година

На евровота машини ще има в 3 000 секции, а през есента в 6 000

14.02.2019 | 20:05 Редактор: Ралица Братанова
Изцяло машинно гласуване след местните избори тази година

След бурни дебати по Изборния кодекс, довели до свикване на извънредно заседание на правната комисия, с последните поправки депутатите решиха след местния вот през есента избори да се провеждат вече само с машинно гласуване.

"Промените, които в момента се извършват, са породени от изправяне на несъвършенства в системата, които са били установени по време на нейното функциониране. В никакъв случай не са много генерални промени", обясни в студиото на "Денят ON AIR" Мария Илиева от ГЕРБ.

Според нея с наближаването на изборите взаимоотношенията между партиите се изострят и това кара избирателите да се объркват и всява смут в изборите.

Мария Илиева сподели пред Bulgaria ON AIR, че това, което се предлага, е за евровота в 3 000 секции да се гласува машинно, а през есента в 6 000, след което при следващите избори процесът да се извършва изцяло с машини.

По нейни думи, за да се подсигури процесът, се започва в по-малък брой секции, в които да се гласува машинно. Тя допълни, че от гледна точка на финанси няма да има проблем и въпросът е да се тества системата, за да сме сигурни в нейната надеждност.

От БСП предложили и създаване на публичен регистър, за да се преборим с "мъртвите души". Депутатите обаче не го приеха.

"Регистър и към момента има. Това, което беше изтъкнато като основен мотив - разминаване в данните на ГРАО и НСИ, има обяснение. Двата вида преброявания на ГРАО преброява цялото население на България, а статистиката на НСИ преброява хората, които са на територията на страната в деня на изборите и оттам идва разминаването в данните", обясни още Мария Илиева.

По нейни думи няма как чрез видеонаблюдение да се гарантира на избирателите, че вотът им отива, където трябва, тъй като дори при най-малката техническа грешка в системата биха се породили съмнения.

Харесайте ни във Facebook ТУК