Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ако целият състав на ЦИК бъде сменен, ще има катастрофа, смята експерт

Според Михаил Константинов поне 2/3 от него трябва да се запази

11.02.2019 | 20:11 Редактор: Ралица Братанова
Ако целият състав на ЦИК бъде сменен, ще има катастрофа, смята експерт

БСП поискаха да се проведе избор за нови членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), тъй като мандатът им изтича през месец март. ОТ ГЕРБ отговориха, че не е добре това да става преди изборите за Европейски парламент и сегашният състав може да продължи да изпълнява функциите си.

Според проф. Михаил Константинов по закон категорично трябва да има нов избор на ЦИК, а дали съставът ще е нов е друг въпрос. Той обясни, че членовете могат да бъдат преизбрани на 100 %. По неговите думи БСП искат промени, за да изберат хора, на които имат по-голямо доверие.

"Моят апел към политиците е да проявят разум и да преназначат голяма част от членовете. Ако си представим хипотетична ситуация, в която сто процента от състава на ЦИК е сменен, ще има катастрофа", заяви анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че съставът на ЦИК винаги е бил подменян частично, тъй като времето за обучение е малко. По неговите думи поне 2/3 от него трябва да се запази, за да протече плавно изборният процес.

"Това е стар недостатък на българската изборна практика. Съветите на Венецианската комисия е шест месеца преди това да не се пипа законът, но те не са задължителни. Нашата практика е до последния момент да се пипат законите. Опитът е доказал, че когато някой променя закона радикално, губи радикално", коментира политическият анализатор проф. Михаил Константинов в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че машините са гласуване са манипулируеми и допълни, че дори фирмата, която ги произвежда, се е оплакала от неправомерното им използване във Венецуела. Константинов беше категоричен, че масово машинно гласуване на европейските избори няма да има.

Пред Bulgaria ON AIR анализаторът коментира още, че няма купени ромски гласове на европейски и президентски избори, но на местните всички партии го правят. По неговите думи има осъдени за купуването им, но присъдите им са символични.

Той беше категоричен, че българската компютърна система не може да бъде хакната, така че опасенията от кибер атаки са неоснователни.

Гледайте видеото.
Харесайте и страницата ни във Facebook
 
ТУК