Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нов състав на ЦИК и въвеждане на машинно гласуване, настоя социалист

Европа няма единна позиция за Венецуела, подчерта депутатът от БСП Явор Божанков

06.02.2019 | 20:30 Редактор: Иван Берберов
Нов състав на ЦИК и въвеждане на машинно гласуване, настоя социалист

България официално подкрепи опозиционния лидер във Венецуела Хуан Гуайдо като президент на страната. Държавният ни глава Румен Радев призова страната ни да се въздържи от позиция. Темата стана повод за пореден сблъсък между управляващите и опозицията у нас. 

"Венецуела е тема, която отвлича вниманието на българските граждани. Нямаме стратегически интерес. Позицията на БСП е за ненамеса във вътрешната политика на страната. Колегите от ГЕРБ много ни подвеждат, когато казват, че Европа има единно мнение за Венецуела. Румъния, Италия, Словения имат позиция за ненамеса", коментира депутатът от БСП Явор Божанков. 

БСП настояват за провеждане на избори за нов състав на Централната избирателна комисия. ГЕРБ се опасяват, че комисията няма да бъде готова за евроизборите, ако й бъде сменен съставът. 

"Съставът трябва да се смени - така повелява законът. Трябва технологично време за новия състав, който да поеме функцията на комисията. Спазването на законите просто не отива на ГЕРБ. Кой би искал да преговаря с държава, която не спазва собствените си закони? ГЕРБ търсят път за поредна служебна победа на изборите. Най-важното нещо в България е изборното законодателство", категоричен бе гостът в "Денят ON AIR". 

Темата обхвана и въвеждането на машинно гласуване. Според социалиста този метод за провеждане на избори ще противодейства на невалидните бюлетини. 

"В момента невалидните бюлетини са около 5%. Това е една цяла политическа сила. ЦИК трябва да се промени, за да може българите да вярват в политическата система. Машинното гласуване ще премахне вредното вмешателство в изборния процес. Не можем да имаме специален подход към една специална група български граждани. Направили сме предложение за образователен ценз за членовете на регионалните комисии. Образователният ценз касае много големи реформи в държавата, за които управляващите нямат сила", посочи Явор Божанков пред Bulgaria ON AIR. 

Харесайте ни във Facebook ТУК