Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Петков: АБВ на евровота - самостоятелно или в широка коалиция

Лидерът на партията обяви, че започват номинациите за листата

05.02.2019 | 20:39 Редактор: Ивайло Николов
Петков: АБВ на евровота - самостоятелно или в широка коалиция

Месеци преди изборите за нов Европейски парламент - четири партии у нас са с шанс да изпратят свои представител в Брюксел. Това показва новото проучване на Изследователски център "Тренд". Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, а шанс запазват и "Обединените патриоти", ако се явят заедно.

АБВ също вече е готова за явяването си на изборите, след като днес се проведе национален съвет на партията.

Лидерът Румен Петков обяви в студиото на "Денят ON AIR", че формацията има няколко варианта за явяване на евровота.

Петков обясни, че е видял у съпартийците си готовност за работа и самостоятелно участие на изборите, а по думите му вторият вариант е голяма, солидна, широка лява коалиция.

"Ако искаме да отстраним този порочен модел на управление, който налага ГЕРБ, трябва да убедим гражданите, да убедим българите, че има алтернатива и тази алтернатива е силна и перспективна. Един такъв модел включва АВБ, БСП и другите леви, центристки и патриотични организации", подчерта Румен Петков пред Bulgaria ON AIR.

Лидерът на АБВ посочи още, че няма много време до кампанията за вота и поясни, че до дни трябва да е ясно дали пред избирателите ще се яви обединена левица.

Румен Петков обърна внимание и на това, че след 12 години в Европейския съюз страната ни е само зрител на процесите, но не и участник.

Той допълни като евентуален трети вариант и друг вид коалиция, но по думите му все още АБВ водят разговори с различни леви формации. Петков обаче е категоричен, че най-силният вариант за партията му е самостоятелното явяване пред избирателите.

"Но вариантът, който ще създаде убеденост у хората, че действително има стратегически проект, който е реална алтернатива на безвремието на ГЕРБ, е широка, солидна лява коалиция", каза той. 

По думите му така няма да има съмнения в изборния резултат.

Румен Петков допълни още, че европейските избори ще покажат дали ще има и предсрочни парламентарни такива у нас през тази година.

Какво още каза лидерът на АБВ, вижте във видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК