Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Изложба: Историята на България в стъклени плаки

Експозицията ще може да бъде видяна от 8 февруари до 8 април в "Квадрат 500"

18.01.2019 | 21:00 Редактор: Иван Берберов
Изложба: Историята на България в стъклени плаки

Фотоизложба проследява как са се променяли българите през времето. Тя ще бъде открита на 8 февруари от 18:00 ч. в галерията "Квадрат 500". Изложението ще продължи до 8 април, като на него ще могат да бъдат разгледани както фотоси, така и инсталации и филми.

"Представяме 36 стъклени плаки, които са като дядото на диапозитива. Историята се развива като сладък бонбон. Фотографът Иво Хаджимишев помогна тези стъклени плаки да видят бял свят. Тези снимки имат толкова високо качество, че изглеждат живи. Бизнес дамата Нели Беширова подкрепя идеята от самото й начало. Мисията на тази изложба е да се съхрани българското, да можем да се гордеем с произхода си", отбеляза журналистът Магдалена Гигова в "Денят ON AIR". 

"Историята на тези плаки е урок как се предава историческа ценност от поколение на поколение. Традицията се мени. В тези снимки е събрана цялата красота на България. На тези фотоси виждаме природата, бита на хората, домашната среда, облеклото на хората, общуването помежду им. Съвременният човек трябва да си зададе въпроса какво сме спечелили с течение на времето и какво се загубили. Все повече млади отиват да учат в чужбина с идеята да се върнат и да работят у нас", сподели етнографът Анелия Милушева пред Bulgaria ON AIR.