Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30
още

Може ли да пламне етнически конфликт от събитията във Войводиново?

Законите трябва да се спазват, категорични бяха Юлий Москов и Кремена Будинова

10.01.2019 | 21:16 Редактор: Иван Берберов
Може ли да пламне етнически конфликт от събитията във Войводиново?

В ромската махала на Войводиново вече втори пореден ден продължава акцията по събарянето на незаконните къщи. Проверките на незаконните жилища там се засилиха след като две момчета нападнаха и пребиха военнослужещ. За щастие на пострадалия е извършена успешна лицево-челюстна операция и до 10 дни се очаква да бъде изписан от болницата. Възможно ли е избухване на етнически конфликт между ромите и останалите български граждани? 

"Етническият конфликт е абсолютно нормален. Засега са искри, но могат да се превърнат в огън. Политиците са причина за това. Те вече се чудят какво да правят. Не оставиха държава. Политиците употребяват нас българите. Народът не трябва да тръгва на линч. Живеем в правова държава, която има закони. Не бива да обвиняваме хората без доказателства.  Ромските гета са оформени от политиците. Каракачанов е вреден за България – трябва да си подаде оставката. Виждала съм в квартал "Факултета" как ВМРО купуват ромски гласове. И ДПС съм виждала", отбеляза журналистката Кремена Будинова в "Денят ON AIR".

Журналистът Юлий Москов изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че във Войводиново едни престъпници направиха  опит да убият един военнослужещ. 

"Няма етноси, няма българи и цигани. Те трябва да отидат в затвора. Всеки опит да се политизира тази тема е излишен. Престъпниците са братя. Те обявиха пред съда, че са неграмотни. Казаха пред съда, че работят. Те не са положили нито грам усилие да се развият. Законите трябва да се спазват, дори и принудително", подчерта той.