Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Осъдени и подсъдими ще бъдат следени чрез е-гривни. Какви ще са ползите?

Мярката има за цел да намали разходите на затворите, коментира Николай Проданов пред Bulgaria ON AIR

03.12.2018 | 20:22 Редактор: Василена Василева
Осъдени и подсъдими ще бъдат следени чрез е-гривни. Какви ще са ползите?

До няколко месеца Министерството на правосъдието ще започне да използва електронен мониторинг върху осъдени лица и подсъдими с наложена мярка за неотклонение "домашен арест". Това съобщи по-рано днес зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

"Електронните гривни ще се прилагат спрямо лишени от свобода, които изтърпяват присъдата си с по-лек режим в затворнически общежития от открит тип, спрямо лица с пробационни мерки, които предвиждат ограничаване на движението, както и при подсъдими с мярка "домашен арест", каза Проданов в студиото на "Денят ON AIR".

Гривните ще бъдат контролирани и следени в Команден център при ГД "Изпълнение на наказанията". Те ще работят на радиочестотен и GPS принцип.

Електронното проследяване има за цел да допринесе за намаляване на разходите и преодоляване пренаселеността на затворите.

"Предвиждаме през следващите години броят на гривните да достигне 2000. Те ще дават незабавна информация за лицата. Ще бъде ясно дали те спазват наложените им ограничения", допълни още зам.-министърът на правосъдието.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира още, че през последните години се наблюдават сериозни подобрения на материалните условия в българските арести.

Вижте видеото с целия разговор!