Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

След оставката на Валери Симеонов: Какви са възможните сценарии за управляващите?

Темата коментират журналистът Евгени Петров и политологът Христо Панчугов

19.11.2018 | 20:15 Редактор: Ралица Братанова
След оставката на Валери Симеонов: Какви са възможните сценарии за управляващите?

След като вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, протестите не стихват, усеща се напрежение между президента и премиера, а голямата коалиция е разклатена от поредната вълна от трусове. Какви са възможните сценарии за управляващите?

"Има оставка на единия вицепремиер, за което се говори от месец. Големият въпрос е дали балансите в управляващата коалиция ще бъдат нарушени. Оставката на Сименов е лично дело. Не мисля, че натиск е довел до това решение, а е свързано с тактическо отиграване на конкретната ситуация", коментира пред Bulgaria ON AIR политологът Христо Панчугов.

Според него голямата битка от месеци насам е коя от патриотичните формации ще успее да излезе най-автентично от тази ситуация, за да може да се бори евентуално за по-голяма подкрепа на следващите парламентарни избори.

"Конструкцията безспорно е разклатена и самите "Обединени патриоти" продължават да си говорят през медиите с едни сериозни признания. Ако използвам жаргонния език, те директно си казват "Ние я оплескахме". Донякъде показаха, че не са готови за голямата власт", заяви в студиото на "Денят ON AIR" журналистът Евгени Петров.

По неговите думи  не би трябвало управляващите да предизвикват вътрешни скандали и несигурност в коалицията и същевременно да очакват през май месец някой да им има доверие, за да ги избере. Според него е било нужно да покажат мъдрост и стабилност, за да може да гласуват за тях.

Според политолога Христо Панчугов единият възможен сценарий е Бойко Борисов и ГЕРБ да търсят сформиране на нов кабинет в това управление. Другият вариант е дали бъде създадена нова коалиция или да се назначи нов премиер, което не е силно вероятно. Третият възможен сценарий е управлението да насрочи предсрочни избори, което изглежда най-малко вероятно.

Журналистът Евгени Петров коментира, че мерим евроизборите не през самия факт, че това са важни избори за цяла Европа и, че не тече никакъв дебат за тях и каква позиция трябва да вземе България, а ги пречупваме през вътрешнополитическите си проблеми.

Експертите бяха единодушни, че липсва диалог и дебат между институциите и същото се случва и между политиците в управляващата коалиция.

Гледайте видеото с целия разговор.