Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Дипломат: Македония избра самоизолацията и изпусна влака за Европа!

Според Александър Йорданов най-вероятният изход от ситуацията са предсрочни избори

01.10.2018 | 21:01 Редактор: Ралица Братанова
Дипломат: Македония избра самоизолацията и изпусна влака за Европа!

"Македонците сгрешиха. Те избраха самоизолацията пред това, което им предложи ЕС", заяви в "Денят ON AIR" бившият ни посланик в Скопие Александър Йорданов.

Ключовият референдум за смяна на името на Македония се провали заради бойкот. Гражданите трябваше да отговорят със "за" или "против" на въпроса: "Подкрепяте ли членство в Европейския съюз и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?"

Вотът обаче премина при ниска избирателна активност. До урните отидоха малко над 36% от гласоподавателите.

По думите на Александър Йорданов бъдещето на страната би трябвало да зависи от активните граждани, които участват в избори и референдуми, и само част от бойкотиралите допитването наистина са убедени във вота си "против".

Той обясни пред "Bulgaria ON AIR", че договорът с Гърция вече е бил приет от македонския парламент с обикновено мнозинство от 69 гласа. На референдума е ставало въпрос този "вот на народните представители" да премине във "вот за промяна на текстовете от конституцията, които предвижда този договор", което значи към сегашните 69 да се добавят още 12 гласа.

Според него въпросът на референдума е бил достатъчно ясно зададен, за да го разберат гражданите, и не това е причината за ниската избирателна активност.

"Може би ще има предсрочни избори с неясен край. С още по-трудно формиране на едно бъдещо управление, което не вярвам, че ще стигне до това да има самостоятелно мнозинство за промяна на конституцията. Изпуснаха си влака за Европа", заяви Александър Йорданов в "Денят ON AIR".