Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Кои са четирите неща, които Младен Маринов трябва да направи в МВР?

Отговаря бившият директор на ГД "Национална полиция" ген. Васил Василев

28.09.2018 | 20:53 Редактор: Ивайло Николов
Кои са четирите неща, които Младен Маринов трябва да направи в МВР?

Синдикатите в МВР се срещнаха с вътрешния министър Младен Маринов, веднага щом той пое поста. Те заявиха, че няма да му дават 100 дни толеранс, самият Маринов пък беше категоричен, че не му и трябват. Бившият директор на ГД "Национална полиция" генерал Васил Василев е убеден, че Младен Маринов ще се справи с работата си като министър на вътрешните работи.

"Той познава не само главния вход, той познава цялата система и съм спокоен, че той познава всички тънки места", категоричен беше ген. Василев в студиото на "Денят ON AIR".

Бившият директор на "Национална полиция" каза също, че системата на МВР е една от най-консервативните системи и с магическа пръчка нищо не може да се направи, за да се реформира.

Ген. Васил Василев обясни, че има четири неща, които трябва да се направят, за да има промяна в системата на МВР и доверието към полицията и униформените да се върне.

"Подбор на кадри, обучение на кадри, възпитание на кадрите и контрол на работата. Това са четирите основни работи", настоя ген. Василев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е нужен анализ, който да покаже къде са нужни кадри на терен, защото не може да има полицай във всяко село.

Ген. Васил Василев обясни още, че няма как МВР самостоятелно да се справи с престъпността, ако другите институции стоят като публика и само наблюдават.

"Тук е силата на министъра, да отиде и тези структури да работят заедно - задължително", категоричен беше той и по думите му трябва всички да се включат в борбата с престъпността, защото тя е от национално значение.

Бившият директор на ГД "Национална полиция" подчерта също, че Младен Маринов трябва като вътрешен министър да се пребори в Министерския съвет, за да осигури социален пакет, униформи и всичко необходимо за полицаите. 

"Това битовизми, които трябва да бъдат изчистени. Униформите трябва да бъдат сменени. Униформата е част от авторитета", добави още генерал Васил Василев в ефира на "Денят ON AIR".

Гледайте видеото с целия разговор!