Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Има кворум, няма кворум - Кой печели и кой губи в парламента?

Любомир Стефанов и Юлий Павлов коментираха, че партиите не правят усилия да увеличат привържениците си

28.09.2018 | 20:14 Редактор: Ивайло Николов
Има кворум, няма кворум - Кой печели и кой губи в парламента?

След като вчера парламентарното заседание се провали заради липса на кворум, днес народните представители се събраха, но едва от втория път. При първата регистрация БСП и ДПС отказаха да натиснат бутоните. 15 минути по-късно от ДПС размислиха и помогнаха да се събере необходимата бройка. Оказа се, че решението им си имало условие. Като първа точка в дневния ред на парламента бе гласуването на промените в Закона за местното самоуправление, с които общините ще могат да създават звена за контрол по спазването на обществения ред. От ДПС подозират, че въпросните звена могат да се използват като наказателни отряди. От ГЕРБ решиха да направят реверанс към ДПС и отложиха гласуването на промените.

Политическият анализатор Любомир Стефанов определи това като победа за партията на ДПС, а социологът Юлий Павлов пък подчерта, че от партията на Мустафа Карадайъ са успели да упражнят натиск точката от дневния ред да отпадне.

"Както ГЕРБ преди време, когато бяха в положение на опозиция, непрекъснато повтаряха, че осигуряването на кворума е задължение на управляващите. Както се казва с техните камъни по тяхната глава", допълни Павлов в студиото на "Денят ON AIR".

Любомир Стефанов пък попита как посланията на БСП ще се чуят при положение, че не влизат в пленарната зала.

"Отиват отново на борба да вземат властта, само че не го правят по начин, който вдъхва доверие", каза още Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Двамата коментираха още, че големият проблем у нас е липсата на доверие в институциите, а партиите не се стараят да увеличат влиянието си, за да привлекат повече избиратели на своя страна. Социологът Юлий Павлов е категоричен още, че БСП не губят гласове, но и не печелят такива.

"За да си разшириш електората, трябва да се обръщаш към колебаещите се. Това, което прави БСП, е насочено към тяхното твърдо ядро", посочи той.

Любомир Стефанов пък допълни, че липсата на сигурност и ред, които трябва да се осигурят от институциите, дразни гражданите, а партиите не работят по този въпрос, за да повишат своята популярност и да привлекат повече избиратели на своя страна. 

"Партиите страдат от това нещо и не правят нищо. Играят игри, които са коларни. Ако ще си играем само на избори само с ядра, мога да ги предскажа от тук до следващите 20 години", категоричен беше политологът.

Гледайте видеото с цялата дискусия!