Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ВМРО: Социалната кошница ще облекчи българите

Идеята е тя да включва основни хранителни продукти, чиито цени да бъдат следени от държавата

26.09.2018 | 20:34 Редактор: Василена Василева
Глас от ВМРО: Социалната кошница ще облекчи българите

Заради очакваното поскъпване на хляба с 15% от ВМРО искат да се фиксира печалбата на търговци и производители на основните хранителни продукти.

Експертите на политическата формация предлагат да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти, чиито цени да бъдат следени от държавата. Тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал, пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители.

"Ние не искаме да регулираме цените. Това е забранено от Европейския съюз и не е приемливо за пазарната икономика. Предложението ни е да бъдат поставени максимални прагове на надценки", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ВМРО Александър Сабанов.

Той подчерта, че търговците правят около 30% печалба, докато производителите - едва 2 до 5%, а би било редно търговецът да печели пет пъти повече от производителя.

"Както токът, газта и водата са от огромно значение за българските граждани, така и хранителните продукти от първа необходимост са важни. Не би било редно обаче министърът на земеделието да иска от търговците да намаляват цените, защото те едва ли биха му обърнали внимание. Причината е, че просто няма механизми, с които да ги застави. И именно заради това ние предлагаме да бъде въведен механизъм, по който да се осъществява контрол на надценките на определени продукти", каза още народният представител пред Bulgaria ON AIR.

От ВМРО смятат, че ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите.

До средата на 2006 г. в сила беше старият Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, в който разпоредбите на  чл. 59 ал. 3 даваха възможност на Министерския съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги. В сега действащия ЗЗП обаче тази точка не фигурира.

Вижте видеото с целия разговор!