Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Законът за коланите и видеорегистраторите в автобусите - неработещ и излишен!

Темата коментира Христо Радков

14.09.2018 | 21:05 Редактор: Велислав Филипов
Експерт: Законът за коланите и видеорегистраторите в автобусите - неработещ и излишен!

Автобусите вече задължително ще бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор. Това решиха депутатите. Срокът за оборудване на автобусите, които нямат фабрично поставени колани, ще е 9 месеца. Глобата за неспазване на срока и правилата е 3000 лева, а още 1500 лева е санкцията за превозвач, който не съхранява записите от видеорегистраторите. 

Дали промените ще намалят катастрофите по пътищата и инцидентите с автобуси?

Според председателя на Българско обединение на шофьорите Христо Радков тези промени най-вероятно въобще няма да влязат в сила.

"Или срокът ще бъде удължен, или нещо друго ще се случи. Законът за коланите и видеорегистраторите няма да влезе в сила. По наши сметки 7000 автобуса трябва да се оборудват. Това са около 10 000 колана, които трябва да бъдат сложени, а разходите са огромни", обясни в "Денят ON AIR" Радков.

По думите му единствените, които могат да правят конструктивни промени по автобусите, са техните производители.

"Според мен превозвачите ще излязат на протест и ще отменят закона. В целия ЕС няма закон, задължаващ автобусния превоз да има видеорегистратори. Единствените държави, в които е задължително това средство, са Русия и доста от държавите в Източна Европа. Видеорегистраторите няма да намалят катастрофите с автобуси. Нима ако имаше такова устройство в автобуса, който катастрофира край Своге, инцидентът щеше да бъде предотвратен", категоричен е експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че пътищата в България са основният фактор за големия брой загинали в катастрофи.

Гледайте видеото с целия разговор.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Taisho Mori
преди 5 години
Няма по-некадърен водещ от тази. Не спира да прекъсва госта си през 5 секунди, не го оставя едно изречение да си изкаже, или да си довърши мисълта. Задава *** и несвързани въпроси, все едно и плащат на изказана дума. БГОНАИР няма ли да я махните тази най-после? Сигнализирай за неуместен коментар