Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Институционални битки: Военна ли е обстановката между президент и премиер?

Валерия Велева и доц. Румяна Коларова коментират противопоставянето на Радев и Борисов

14.09.2018 | 20:42 Редактор: Ивайло Николов
Институционални битки: Военна ли е обстановката между президент и премиер?

Премиерът Бойко Борисов ще води делегацията на тазгодишната сесия на Общото събрание на ООН. Това е първият случай от 2010 година насам, когато отново Борисов е застанал пред обединените нации.

Съгласно правилника на ООН държавата може да се представлява от президент, премиер или министър на външните работи. Неписано споразумение между президентство и Министерския съвет гласи, че държавният глава представлява държавата пред ООН, а премиерът - на Европейския съвет.

Тазгодишното решение е взето на заседание на министерския съвет, а причината е европейското председателство, което изтече преди месеци. От президентството обаче обявиха, че то не е е съгласувано с тях. От правителството пък обясниха, че са казали, но не директно на държавния глава.

Журналистът Валерия Велева обясни в студиото на "Денят ON AIR", че борбата между институциите за това кой да иде в САЩ за събранието на ООН се води от месеци и то чрез писма. По думите ѝ екипът на Борисов е решил именно премиерът да отиде тази година, за да представи резултатите от българското председателство и инициативите на страната ни във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

"Всичко това извежда на преден план не само липсата на комуникация, създаването на военна обстановка по всеки въпрос между премиер и президент. Това избуя и по указа, който не беше издаден за освобождаването", допълни Велева. Според нея този неподписан документ за освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар, е действие на инат.

Политологът доц. Румяна Коларова пък дори определи като "смешно", че в тази ситуация става дума за неподписан указ за освобождаване, защото при положение, че ставаше въпрос за назначаване, тогава е нормално президентът да има своите съображения.

"Аз направо съм удивена, че главният секретар на президентството изразява някакъв вид официална позиция във Facebook", подчерта доц. Коларова пред Bulgaria ON AIR.

Относно темата за това кой от първите мъже в държавата трябва да иде на събранието на ООН, тя смята, че ако премиерът е решил, че трябва сам да представи страната ни там, то президентът не би следвало да има съображения.

"Що се отнася до президента, той вече залита прекалено много в посока да казва - Не и да критикува", каза още доц. Румяна Коларова.

Вижте видеото с цялата дискусия!