Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Глас от "Воля": Неподписаният от президента указ е неуважение към българския народ

В парламента по-рано днес отложиха гласуването на трите министерски оставки

13.09.2018 | 20:38 Редактор: Василена Василева
Глас от

Изненадващ обрат днес. В парламента отложиха гласуването на трите министерски оставки. Причината - неподписан указ на президента, с което се спира избора на новите министри.

По закон държавният глава по предложение на премиера освобождава и назначава главния секретар на МВР. Искането на Бойко Борисов до Румен Радев да освободи Младен Маринов е било входирано вчера малко преди обяд. До днес обаче указ не е разписан. Няма и да бъде разписан, тъй като президентът Радев е на официално посещенение в Рига.

"Информациите за това закъснение на президента, които получихме днес, бяха много противоречиви. Не бих си позволил да коментирам дали има натиск или не, дори и да е имало такъв няма как да излязат наяве конкретни доказателства. Това, което аз разбрах от официалната позиция на президентството е, че държавният глава нямал срок и не бил длъжен да разпише указа толкова бързо", посочи в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от "Воля" Пламен Христов.

Той коментира също, че това е неуважение както към целия български народ, така и към Народното събрание. 

Междувременно от прессекретариата на президента Румен Радев потвърдиха, че предложението за освобождаване на Младен Маринов от поста е получено на "Дондуков 2" вчера в 11:37 ч. И подчертаха, че издаването на указ от държавния глава изисква спазването на всички установени процедури и не може да се очаква от него да взима кадрови решения под натиск, още повече когато се отнасяли за националната сигурност на страната.

А за Bulgaria ON AIR оттам съобщиха, че президентът ще разгледа предложението след завръщането си от Латвия, където е на посещение днес и утре.

Вижте видеото с целия разговор!