Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

БСП за трите оставки: Ще бъдат пожертвани пешките, за да се спасят висшите фигури

Не приемаме този начин на подмяна на министри, коментира социалистът Валентин Ламбев

12.09.2018 | 20:14 Редактор: Василена Василева
БСП за трите оставки: Ще бъдат пожертвани пешките, за да се спасят висшите фигури

Още преди да бъдат внесени в парламента кандидатурите за нови министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и на транспорта, от БСП излязоха с декларация, в която се обявявиха против тях.

"Предложените нови министри ще продължат досегашната вредна политика на правителството. Това е отчаян ход, с който управляващите се опитват да си купят време. Дори и да го получат, то ще бъде агония, до следващия конфликт в управляващата коалиция", пишат от "Позитано" 20.

"Решението на министър-председателя да освободи трима от своите министри, за да изпусне до известна степен част от напрежението, което самият той създава в обществото с решенията си, няма как да ни радва. Ще бъдат пожертвани пешките, за да се запазят висшите фигури на шахматната дъска", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от БСП Валентин Ламбев.

По думите му рокадите няма да доведат до промяна в политиката в ресорните министерства.

"Присъствието на БСП утре в парламента, когато ще се гласуват тези кандидатури, ще бъде не толкова, за да легитимираме вече взетото решение от страна на премиера Борисов, а по-скоро за да дадем знак, че опозицията е там и тя не приема този начин на подмяна на министри, с чиято подмяна се цели замазване на проблемите във всички сектори в държавата" подчерта Ламбев.

По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че в четвъртък ще бъдат внесени трите министерски оставки в парламента. Предвижда се тримата министри Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков да бъдат сменени с Александър Манолев (Министерство на транспорта), главния секретар Младен Маринов (министър на вътрешните работи) и Петя Аврамова, която сега е депутат и бивш зам.-кмет на Враца (Министерство на регионалното развитие).

Вижте видеото с целия разговор!