Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

133 г. от Съединението: Не бива да сме черногледи към сегашното, твърди историк

В миналото е имало не по-малко несгоди, каза проф. Иван Илчев пред Bulgaria ON AIR

06.09.2018 | 20:25 Редактор: Иван Берберов
133 г. от Съединението: Не бива да сме черногледи към сегашното, твърди историк

Днес честваме 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Въпреки днешната празнична екзалтация, почти веднага след празника ще видим, че далеч не сме толкова обединени, колкото ни се иска. А защо това е така?

Според историка и бивш ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев няма чак толкова голяма разлика между миналото и днес. 

"Времето на съвременниците ни почти никога не е било хубаво. Съединението е правено от живи хора. Те са били със своите пристрастия, предпочитания и политически ориентации. Тогава е имало хора, които не са го приемали. По време на Сръбско-Българската война е имало политици в София, които са били готови радушно да посрещнат сърбите. Не трябва да гледаме чак толкова черногледо на сегашното или да възхваляваме миналото", подчерта гостът в "Денят ON AIR". 

По думите на проф. Илчев, ако искаме да сме по-единни, то трябва да намалим градуса на политическото напрежение. 

"Политическият диалог се води на изключително ниско ниво. Почти го няма. В еталон за политиците се превръща низкото и долното. Няма разлика между власт и опозиция. Напрежение във властта винаги е имало. Лошото е сега, че не се вижда идея зад действията на опозицията или властта. Става въпрос за идея, подкрепена с икономически и демографски анализ на страната. За мен е страшна липсата на инвестиционен интерес", отбеляза ученият пред Bulgaria ON AIR.  

Темата на разговора премина и към новините има на Република Македония. Проф. Иван Илчев посочи, че досегашното име на съседката ни предявява много по-големи териториални претенции от готвеното ново име – Република Северна Македония. 

"Странни ми бяха напъните на някои политици да протестират срещу името Северна Македония. Като 25 години никой нищо не каза. Ние не можем да наложим на Македония каква да ѝ бъде политиката", категоричен бе той. 

Тази година са обявени 850 свободни места в СУ. Изправен ли е пред трудности университетът?

"Системата продължава да принуждава университетите да обявяват предварително високи свободни места, а е пределно ясно, че никой няма да ги заеме. Това е поради финансирането на калпак. Махнете го и веднага ще спаднат числата", изтъкна историкът. 

Вижте повече във видеото!