Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Българските тамплиери отбелязват 10 години Велик приорат

На церемонията ще присъстват и македонски рицари – коментира акад. ген.-майор Румен Ралчев

05.09.2018 | 20:35 Редактор: Иван Берберов
Българските тамплиери отбелязват 10 години Велик приорат

Българският орден на тамплиерите празнува своята 10-годишнина – Велик приорат България. Честванията събират рицарите около меча на Аспарух. Тази година гости на церемонията са и македонски рицари. Годишнината съвпада с 900 години от създаването на ордена. 

"Орденът търси единение между християните. В света съществуват 33 хиляди християнски деноминации. Прекалено дълго религията е била разединявана. Причината за това са историческите събития. Единението е възможно. Възможни са и мостовете между ислям и християнство. Ние поддържаме изключително тесни връзки с краля на Йордания. Той отстъпи огромна територия в Йордания, за да се изгради църква", сподели тамплиерът  акад. ген.-майор Румен Ралчев. 

В студиото на "Денят ON AIR" той обясни, че в Македония е започнало да се работи преди 4 години. "Там имаше няколко фалстарта. Създаването на една гражданска организация е много тънък процес. Трябва да се започне леко, а това изисква много усилия. Когато говорим за интересите на християнството – трябва да се пренебрегнат личните интереси", допълни гостът.

По думите на акад. ген.-майор Ралчев православната църква в Македония гледа много благосклонно на този процес. 

"Нашата ръка е протегната към Българската православна църква вече 15 години. Реновирахме много стенописи, създадохме 2 нови църкви и сме давали още много. Не сме получили и един благодарствен ред. В нашия орден 90% са източноправославни християни. Хранехме нямащите пред столичния храм „Свети Седмочисленици“ с позволението на Общината. Но никой поп не излезе да благослови храната им. Не може да седиш като директор, нищо да не правиш и да очакваш нещо да се случва. Християнско ли е да има двуличие?", подчерта тамплиерът пред Bulgaria ON AIR.  

"В политиката има много жестове и не бива да бъдем черногледи. Сегашната ситуация не е много благосклонно за правителството. Все пак 3 оставки са трус за властта. Не се съмнявам, че Бойко Борисов ще излезе от положението. Дървото се друса, за да паднат повече круши. И да подаде Борисов оставка – има ли някаква алтернатива?", заключи за финал акад. ген.-майор Румен Ралчев.

Вижте повече във видеото!