Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Квотите за работници с увреждания: Бизнесът няма мотивация да ги спазва, смята Иван Нейков

Според него няма как да се следи за изпълнението на подобна мярка

24.08.2018 | 20:40 Редактор: Ивайло Николов
Квотите за работници с увреждания: Бизнесът няма мотивация да ги спазва, смята Иван Нейков

Въвежда се квотен принцип при назначаване на хора с трайни увреждания, според който работодатели ще трябва да назначават определен брой хора с увреждания, който ще зависи от общия състав работници.

Ако не се изпълнят тези квоти, работодателят внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса. Това предизвика гласове на недоволство сред представители на бизнеса.

Бившият социален министър Иван Нейков смята, че няма как това да стане, защото след въвеждането на един такъв регламент, няма как да се гарантира контролът по изпълнението му.

"Много пъти при работодателите теза е: Оставете ни да работи, да създаваме работни места и повече от нас не искайте", подчерта Иван Нейков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му въпросът е бизнесът да бъде мотивиран да наема хора с увреждания.

"Има изключително качествени хора с увреждания, които ако работодателят знае за неговия капацитет, те без никакво колебание биха го взели", добави още Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Бившият социален министър подчерта още, че работодателите трудно наемат хора с увреждания, защото се притесняват, че ще има нужда от приспособяване на работните места. 

"Нека да обясним на работодателите, че човекът с увреждане не е лош работник. Може най-здравият му работник на този работодател да е най-големият калпазанин, а хората с увреждания да са много по-читави работници. Това е важно за работодателя", категоричен беше Иван Нейков.