Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Оставка на Тереза Мей? Никой не иска да е на нейно място, категоричен е анализатор

Трябва да има смяна на правителството, за да има нов референдум, уточни Любомир Кючуков

20.08.2018 | 20:53 Редактор: Велислав Филипов
Оставка на Тереза Мей? Никой не иска да е на нейно място, категоричен е анализатор

Британският мултимилионер Джулиън Дънкъртън дари 1 милион паунда за публичната кампания "Гласът на народа", която е в полза на нов референдум за Brexit. Дюнкертън вярва, че ново гласуване дава реален шанс да се "прекъсне" ситуацията около изтеглянето на Великобритания от ЕС.

По думите на бившия зам.-външен министър, Любомир Кючуков има два варианта за референдум - един, който да каже какъв вид да бъде самото излизане, или друг, който да каже дали въобще Великобритания да излезе от ЕС.

"За да се проведе референдум "за" или "против" излизането на Великобритания от ЕС, трябва да има смяна на правителството. Ако вътрешното напрежение нарасне и правителството подаде оставка, тогава може да се мисли за подобен референдум. Това обаче почти няма как да стане, защото никой не иска да се постави на мястото на Тереза Мей", категоричен е Кючуков в "Денят ON AIR".

Според него цялата конфронтация идва от консервативната партия на Острова.

"Великобритания иска да запази само търговските договори и връзки, които са само плюсовете на Съюза, но не иска да има отговорности. ЕС обаче веднага отхвърли този план. Ако се възстанови границата между двете Ирландии - най-вероятно ще се преустанови войната там", допълни анализаторът пред Bulgaria ON AIR.