Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Войната на пътя не спира да взима жертви, чия е вината?

Коментар на експертите Йонко Иванов и Алекси Стратиев пред Bulgaria ON AIR

16.08.2018 | 20:33 Редактор: Василена Василева
Войната на пътя не спира да взима жертви, чия е вината?

Пореден епизод от войната на пътя. 17-годишно момче и две момичета на 15 и 16 години са ранени, след като лек автомобил ги помете на тротоар в Петрич. 

"За съжаление трагедиите по пътищата са често срещано явление както у нас, така и в чужбина. И вероятно докато колите биват управлявани от хора, катастрофите няма да спрат", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият началник на "Пътна полиция" Алекси Стратиев.

По думите му акция "Скорост" не представлявала нищо повече от една PR акция, която цели да демонстрира, че по българските пътища се извършва контрол.

"По 3000 нарушения на ден могат и трябва да се установяват непрестанно. Това безспорно би повлияло на дисциплината на шофьорите и би намалило броя на загиналите и пострадалите", подчерта още Стратиев.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Българското обединение на шофьорите и председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов посочи, че вина за огромния брой загинали вследствие на катастрофи у нас имат и инстутуциите.

"Това е въпрос на политическа воля. От години настояваме да бъдат изградени полигони за екстремно шофиране, тъй като е необходимо обучение при различни условия. Също така е важно и хората да осъзнаят, че когато направят нарушение, трябва да си платят съответната санкция", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото!