Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30
още

Столичните ремонти – готови до първия звънец в училищата!

Предвиждат се нови бус ленти, нови правила, които да олекотят трафика, обяви Евгени Крусев

08.08.2018 | 20:28 Редактор: Иван Берберов
Столичните ремонти – готови до първия звънец в училищата!

През лятото обикновено столицата е по-празна и трафикът става по-лек. Но не и когато има ремонти на ключови булеварди. Столичната община планира да приключи всички строителни дейности, касаещи градския транспорт и движението на колите, до началото на учебната година. 

Предвиждат се нови бус ленти, нов тип завиване от въпросните ленти и споделеното движение на трамваи и автобуси. Това ще рече, че автобусите тръгват по трамвайните линии, които се отделят от пътните плътна, и спират на обособени перони на всяка спирка. Така се и увеличава скоростта на градския транспорт, съобщи зам.-кметът по транспорт на София Евгени Крусев. 

"Това е първото такова трасе. Избрали сме го по "Константин Величков", тъй като оттам минават най-много трамваи. Идеята е нова за София, но в Европа е често срещана. Целта е по-бърз и атрактивен градски транспорт", поясни още той. 

Крусев отбеляза още, че новите изменения за градския транспорт няма да повлияят на автомобилния трафик. Лентите за автомобилите няма да бъдат стеснявани. 

"Изграждаме общо 6 перона. На всяка спирка ще има светофар, тъй че придвижването на пътниците ще бъде безопасно. Другата седмица ще започнем обяснителна кампания, която да даде яснота кой може да завива от и да се движи в бус лентите", обясни гостът в "Денят ON AIR".

"От бус лента може да се завива надясно, тъй че да няма конфликт между движещите се направо и завиващите надясно. За целта ще има и специална маркировка. Също така, желанието ни е нощният градски транспорт да остане. Той трябва да бъде оптимизиран, тъй че да върши работа на всички", подчерта зам.-кметът пред Bulgaria ON AIR. 

За финал на разговора Евгени Крусев изтъкна, че темпът на обновяване на градския транспорт е невиждан за последните 30 години. "Цялата инвестиционна програма ще струва около 100 милиона лева", каза още той.