Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Истанбулската конвенция противоречи с Конституцията! КС взе правилното решение, смятат юристи

Темата коментират проф. Пламен Киров и Явор Нотев

27.07.2018 | 20:21 Редактор: Велислав Филипов
Истанбулската конвенция противоречи с Конституцията! КС взе правилното решение, смятат юристи

Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията. Това реши Конституционният съд днес. Решението е взето с 8 срещу 4 гласа, четирима съдии са подписали с особено мнение.

"След като бе поставена пред обществото, Истанбулската конвенция бе отхвърлена и от хората лъхаше неразбиране към текстовете. Дискусията беше голяма, но ето, че накрая КС реши, че документът противоречи на Конституцията. Самата конвенция просто не е в синхрон с българската култура, разбиране и ценности. Дори БПЦ излезе с изявление", уточни зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му днес КС е направил нещо добро, а решението не подлежи на преразглеждане и изменение в неговите последици.

"Опитите да се обяснят неприемливите текстове в конвенцията с грешка в превода не минаха. Говореше се, че тази грешка за социалния пол ще бъде променена, но това така и не се случи. Всъщност българското законодателство защитава жените и ги предпазва от насилие", категоричен е юристът.

Според него нищо не пречи сегашното българско законодателство, което защитава жените от насилие, да бъде усъвършенствано и да бъдат добавени определени текстове.

Бившият конституционен съдия и юрист проф. Пламен Киров коментира, че съдиите в КС не са се поддали на емоция или натиск от ЕС и са взели решението си според текстовете в Конституцията.

"Конвенцията съдържа текстове, които противоречат на българския основен закон. Да, конвенцията е подписана от България, но за да влезе в сила, трябва да бъде ратифицирана. В този случай това не може да стане", твърди юристът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Киров е сигурен, че ако Истанбулската конвенция е била по-гъвкава и с опция да се променят дадени текстове, то е имало голяма възможност документът да бъде приет и у нас.

"Ако приемем конвенцията, биха се вкарали в сила текстове, които си противоречат с Конституцията. В КС работят едни от най-добрите юристи в България. Интересно е да се отбележи, че всички жени в КС са гласували "за" днешното решение, което значи много", допълни още бившият съдия.