Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Около спрените канцерогенни лекарства се зараждат множество въпроси, твърди доктор

Как самият продукт не е бил изследван от 2012 година насам, попита Стойчо Кацаров

09.07.2018 | 21:00 Редактор: Велислав Филипов
Около спрените канцерогенни лекарства се зараждат множество въпроси, твърди доктор

Стотици хиляди български пациенти попадат в капана на потенциално опасни лекарства, съдържащи канцерогенен примес. Изпълнителната агенция по лекарствата блокира 62 продукта за лечение на хипертония, инфаркт и сърдечна недостатъчност заради рисковата съставка.

"Оказва се, че най-евтиният продукт, който може да замести забранените, е забранен. Сега трябва да се промени цената на всички останали заместващи продукти, защото е прекалено висока за пациентите", уточни д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, в студиото на "Денят ON AIR".

Според него често се случва да се блокират лекарства, но точно този случай е доста по-особен.

"Тук става дума за канцерогенен материал в лекарството. В същото време продуктът е спрян и чак сега Европейската агенция тепърва ще го изследва колко е вреден за хората. Странно е също това, че става дума за промяна на производството от 2012 година насам, а чак сега се разбира. Съответно всички партиди от тези 62 продукта досега са съдържали вредната съставка. Как не са били изследвани преди това", попита докторът.

По думите му възникват много въпроси около спирането на тези лекарства, на които европейските и родните власти са длъжни да отговорят.

"Какво ни гарантира, че в състава на останалите лекарства няма друг вреден примес? Добре е като граждани и потенциални потребители да може да получим разумни обяснения. Пациентите трябва да настояваме за регулация", категоричен бе д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.