Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Европейските институции - далеч от гражданите на ЕС, смята политик

Много популистки и националистки движения добиха голяма мощ в държавите-членки, уточни Искра Михайлова

18.06.2018 | 20:50 Редактор: Велислав Филипов
Европейските институции - далеч от гражданите на ЕС, смята политик

Има отдалечаване на европейските институции от гражданите на държавите-членки на ЕС и това се вижда с просто око. Хората във Великобритания решиха държавата им да напусне Съюза, защото не знаеха какво е направил за тях. Именно заради това много популистки и националистки движения добиха голяма мощ в цяла Европа.

Това каза Искра Михайлова - председател на комисията по регионално развитие в ЕС, в студиото на "Денят ON AIR". 

Тя е категорична - "европейските граждани очакват бюджетът на ЕС да бъде насочен към засилване на сигурността, защита на границите, мерки за опазване на околната среда и чак тогава запазване на конкурентоспособността на европейската икономика".

"Имаме нови приоритети и те са фокусирани върху сектор "Сигурност". ЕС е създаден, за да гарантира мира. Въпреки това парите за следващата година ще са по-малко, защото Великобритания напуска и няма да вкара своята вноска. Така ще бъде преразпределена една по-малка сума", уточни Михайлова.

По думите ѝ има страни, които са готови да увеличат вноската си за бюджета на ЕС, но има и такива, които не са съгласни на такова решение.

"Ще има тежка битка в Европейския парламент за гласуването на бюджета на ЕС. Конфликтите ще бъдат много изострени. Надяваме се, че до европейските избори през 2019 г. ще подготвим законодателните пакети на първо четене. Ако не се получи, сценарият ще бъде доста тежък - особено за някои страни. Може да очакваме един доста пъстър Европарламент", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.