Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Споразумението за името на Македония е безпрецедентен напредък, смята експерт

Пътят е дълъг, трудностите тепърва предстоят, подчерта Весела Чернева

18.06.2018 | 20:32 Редактор: Василена Василева
Споразумението за името на Македония е безпрецедентен напредък, смята експерт

Продължилият няколко десетилетия спор между Атина и Скопие за името на бившата югославска република официално приключи. В неделя външните министри на Гърция и Македония заедно с посредника на ООН Матю Нимиц подписаха споразумението, с което нашата западна съседка вече ще се казва Република Северна Македония вместо официално приеманото досега Бивша югославска република Македония.

"Пътят е дълъг и вероятно ще бъде по-труден отколкото беше дотук. В македонския парламент предстои да бъде проведено гласуване, което трябва да се спечели от правителството с квалифицирано мнозинство. След това страната ще трябва да проведе референдум, резултатите от който е необходимо отново да минат в парламента", каза пред "Денят ON AIR" директорът на българския офис на Европейския съвет Весела Чернева.

Подписаното споразумение е особено важно за правителството на Зоран Заев, тъй като Скопие се надява то да отвори пътя на страната за членство в НАТО и започване на преговори с ЕС още тази година.

Документът обаче трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни преди да влезе в сила.  Македонският президент Георге Иванов от своя страна вече заяви, че няма да подпише договора, а страните в ЕС са разделени по въпроса дали да дадат зелена светлина за започване на преговори за членство с Македония и Албания в края на този месец.

"За името на Македония се говори от 27 години и този напредък е абсолютно безпрецедентен. Възможно е следващите стъпки, които ще бъдат направени, да отворят вратата и за външни играчи, тъй като националистите и на двете страни имат амбиции за растеж", допълни още Весела Чернева.

Тя бе категорчна, че България от своя страна е направила много повече отколкото много хора са предполагали, че в възможно. 

По-рано премиерът Бойко Борисов също коментира историческия акт, като заяви, че договорът "отваря пътя на Македония към ЕС и НАТО" и че той ще помогне на страните на Балканите да живеят по-добре.

Вижте повече във видеото!