Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Повече пари за хората с увреждания? Това нямало да реши проблемите им

Според бившия социален министър Иван Нейков трябва да бъде преценена необходимостта от услуга на дадения човек

15.06.2018 | 20:29 Редактор: Велислав Филипов
Повече пари за хората с увреждания? Това нямало да реши проблемите им

Срещата между Бисер Петков и майките на деца с увреждания премина без резултат, поради невъзможност да се изготвят финансови отчети за разпределените средства. 

След срещата социалното министерство трябваше да излезе с окончателно решение за Закона за личната помощ, както и да представи финансови разчети за необходимите средства за неговото прилагане. Такова решение обаче не беше взето заради липсата на данни в Министерството за броя на хората с увреждания в България.

Според бившия социален министър Иван Нейков проблемът за хората с увреждания няма как да бъде решен само с наливането на пари в системата.

"Законът за личната помощ няма да реши проблема на хората с увреждания. Разбирането, че ако дадем малко повече пари, всичко ще се оправи, е фундаментална грешка. В социалната политика не е въпросът колко пари даваш, важно е колко е качествена системата, в която ги наливаш", уточни бившият социален министър в "Денят ON AIR".

По думите му това, което експертите предлагат, е да бъде преценена необходимостта от услуга на детето или човека с увреждане и съответно да му бъде предоставена съответната услугата, а не пари.

"Нормално е социалната политика да е камъчето в обувката на всяко правителство, а най-горещият стол да е на социалния министър. Той обира всички негативни гласове, много пъти няма достатъчно ресурс и подкрепа, за да направи това, което експертите съветват", обясни още Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен - "добрите предложения за решаването на проблема за хората с увреждания трябва да бъдат обсъдени и приемани, независимо от коя парламентарна група са дошли".