Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30
още

Законът за личната помощ в задънена улица. Къде е правителството?

Разговорите на майките на деца с увреждания с държавата преминаха без резултат

15.06.2018 | 20:06 Автор: Василена Василева
Законът за личната помощ в задънена улица. Къде е правителството?

"В етапа, в който се намира правителството, а именно почти към края на европредседателството, е нормално да се обърне внимание на вътрешнополитическите проблеми на страната ни. Те са свързани с доста секторни политики, които изискват много по-сериозни реформи отколкото до момента са се случили", посочи в студиото на "Денят ON AIR" политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Тя подчерта, че разговорите, които бяха проведени с майките на деца с увреждания, не дават добра перспектива за справяне с проблема. 

"В тази посока може да се очаква повече от държавата. На практика това е правителството, което е отделило най-много средства за социални политики. Проблемът обаче е, че години наред те бяха поставяни на последно място и няма как за ден или два да се случат мащабни реформи", допълни още проф. Христова.

Без резултат премина днешната среща на майките на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова и социалния министър Бисер Петков във връзка с финансовата рамка на закона за личната помощ. 

След разговорите социалното министерство трябваше да излезе с окончателно решение за Закона за личната помощ, както и да представи финансови разчети за необходимите средства за неговото прилагане. 

Такова обаче не беше взето заради липсата на данни в министерството за броя на хората с увреждания в България.

"Ако едно правителство не обръща внимание на вътрешните проблеми в държавата, то значи не трябва да управлява. Тепърва ще започнат да гърмят бомби, с които кабинетът трудно ще се справи", каза политологът Иво Инджов в студиото на Ганиела Ангелова.

По думите му действията на Борисов са показателни за това, че държавата не може да се справи с проблемите на слабите.

Срещите ще продължат и следващите три дни, като във вторник ще се проведе заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Омбудсманът и майките не се отказват от искането максималната лична помощ на месец да е една и половина минимална заплата, но да се получава само от най-тежките случаи, които са около 10 000. Така таванът, отнесен към сегашната минимална заплата ще бъде в размер на 765 лв. на месец.

Вижте повече във видеото!