Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Ген. Василев за убития Пелов: Много грешки, МВР скъса връзката със затвора

Системната работа с агентурата е изключително важна, подчерта той пред Bulgaria ON AIR

11.06.2018 | 20:40 Редактор: Тодор Петров
Ген. Василев за убития Пелов: Много грешки, МВР скъса връзката със затвора

МВР скъса връзката си със затвора. Основният пропуск е, че не заловиха Пелов. Много грешки се направиха там, заяви бившият началник на Национална служба "Полиция" ген. Васил Василев.

В предаването "Денят ON AIR" той изрази съмнение, че загиналият в престрелката с Владимир Пелов - Марио Панчев, е работил за МВР. Той обаче подчерта, че изцяло е пропуснато сред заподозрените лица семейството, при което са се крили избягалите от Софийския затвор през април Пелов и Радослав Колев. 

Ген. Василев отбеляза още, че районното управление на МВР в Ботевград, където се е крил и бе убит Пелов, е обезкървено. По думите му системната работа с агентурата е изключително важна и прецизна. 

"МВР много сериозно трябва да си направи реформата. Не да закрият отдел и да открият нов", каза ген. Василев пред Bulgaria ON AIR и посочи 4 основни пункта на промяна: Да се подобри кадровата работа, да се подобри работата по възпитанието на състава (да бъде възпитан в духа на системата), да има денонощно обучение в оперативните служби. Като последна точка той посочи контрола върху работата на МВР. 

"Хората от Вътрешен контрол не трябва само да хванат катаджията за 20 лева. Първата и основна задача на тези хора е да премахват корупционната среда, в която може да изпаднат служителите", обясни ген. Василев.

В края на разговора той допусна, че Пелов е ликвидирал Колев, ако вторият е станал заплаха за убития в Ботевград рецидивист. Много е възможно Пелов да се е отървал от него, посочи ген. Василев.

Вижте видеото с целия разговор.