fallback

Социалист: Не бива след 38 години да допускаме провал на проекта "Белене"

Според Васил Антонов с днешното си решение депутатите са дали знак към инвеститорите да бъдат доста по-предпазливи и внимателни

07.06.2018 | 20:50 Автор: Велислав Филипов

Парламентът реши да рестартира проекта АЕЦ "Белене". Със 172 гласа "за" и само 2 "против" парламентарно представените партии приеха да бъде подновен проектът за атомната централа. До 31 октомври енергийната комисия трябва да подготви процедурата по избор на нов инвеститор.

До момента в проекта "Белене" са инвестирани около 3 милиарда лева от българските данъкоплатци. Така от ГЕРБ мотивираха решението си, с което искат рестарт АЕЦ "Белене ". Втората атомна централа може да се изгради само на пазарен принцип от стратегически инвеститор и без държавни гаранции.

Според депутата от БСП Васил Антонов не бива този рестарт на проекта да се проваля и не бива да се позволява политиката да се бърка в икономиката на държавата.

"Изходните позиции на левицата и ГЕРБ за АЕЦ "Белене" са като цяло общи. И двете партии смятат, че "Белене" трябва да се изгради без държавни пари, но разликата е съществена - от БСП искаме мораториумът върху подновяването на проекта от 2012 година да отпадне, а това не е застъпено в предложението на ГЕРБ", подчерта в студиото на "Денят ON AIR" социалистът.

Той е сигурен, че интересите от руски и китайски инвеститори са сериозни и е напълно възможно някой да поиска да се сдобие с основния пакет акции.

"Атомната енергетика води икономиката нагоре. Ако не е тя, енергийният сектор щеше да фалира. В света няма случай на електроцентрала, която да е на загуба. Все пак обаче не трябва да опровергаваме този факт. През тези 38 години можеше да напарвим много, но изпуснахме шанса", заяви пред Bulgaria ON AIR депутатът.

По думите му с днешното решение депутатите са дали знак към инвеститорите да бъдат доста по-предпазливи и внимателни.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback