fallback

Енергиен експерт: Токът поскъпва незначително, но...

"Турски поток" ще завие към България, пъзелът се подрежда благоприятно, посочи проф. Атанас Тасев

31.05.2018 | 20:46 Автор: Тодор Петров

1,89% средно ще бъде увеличението на тока. Това не е чак такъв голям проблем. Проблемът е, че ако постъпят изменения в цената на газа, то ще се увеличи и цената на тока.

Това обясни в предаването "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев, след като днес КЕВР обсъди промяната в цената на електроенергията и поисканите от електроразпределителните дружества увеличения.

По думите му увеличението е незначително и се отнася към битовите потребители и малкия бизнес. Всяко нещо под 5% е статистически недостоверно, отбеляза експертът. 

"Въвеждат се нови правила за получаване на приходи от преференциална енергетика, които носят своите рискове. Едно е да имате постоянна цена, друго е да се включвате в динамиката - това изисква повече инвестиции и интелект", обясни проф. Тасев.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира още последователните посещения на Румен Радев и Бойко Борисов в Русия и ползите от визитите на държавниците ни при Владимир Путин.

"Президентът направи пробива, след това Борисов с основните сили влезе, за да може да постигне конкретни договорености. Путин каза, че "Турски поток" ще завие към България. Останалото е въпрос на експерти. По-важното беше политическото решение. Пъзелът се подрежда изключително благоприятно за нас", отчете енергийният експерт.

По думите на проф. Тасев по-важното е, че не очакваме обструкции от Европа по реализацията на газовия хъб "Балкан". Той подчерта, че когато преди 3 години премиерът Борисов е лансирал идеята за газовия хъб, тогава е било химера, но сега изглежда доста реалистично и е напът да се реализира. 

Вижте видеото с целия разговор.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback