Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бедността в България - проблем на цялото общество! Има ли решение?

Темата за социалното неравенство в целия Европейски съюз коментират Султанка Петрова и доц. Мария Желязкова

29.05.2018 | 21:18 Редактор: Велислав Филипов
Бедността в България - проблем на цялото общество! Има ли решение?

Бедността не е проблем само на бедните, тя е проблем на всички нас, на цялото ни общество. Започнахме да се справяме с този проблем, но трябва да ускорим процеса. Бедността не е порок и е проблем не само на България, а на цяла Европа. 

Това каза зам.-социалният министър Султанка Петрова в студиото на "Денят ON AIR" за бедността в България и политиката на правителството в бъдеще за подобряването на социалния статус на най-бедните.

"Бедността в България няма цвят. Когато говорим за бедност, всички политици трябва да се обединим около общите стандарти. Трябва да направим така, че българите да живеят спокойно и да свързват двата края без проблем. Трябва да говорим за една по-солидарна Европа. Нужно е да се намали неравенството между бедни и богати", категорична е Петрова.

Вчера в Благоевград се е провела кампанията на Европейската Анти-бедност мрежа за въвеждане на адекватен минимален доход в страните-членки на ЕС. Кампанията е част от по-голям проект, финансиран и подкрепен от ЕК – стана ясно по време на кръглата маса. В инициативата се включват 32 страни - всички страни-членки на ЕС, както и Сърбия, Македония, Норвегия и Исландия.

"Трябва да се изработи една пътна карта за адекватни минимални доходи в ЕС. Нужно е да се набележат краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. Върху това трябва да се прави мониторинг на всяка една страна. Има хора, които работят на две места и пак не могат да свързват двата края", уточни доцентът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ трябва да има гъвкавост и индивидуален подход към всеки един случай, а освен това трябва да има и последователност в действията на ЕС, държавната политика и местната власт.

Според доц. Мария Желязкова от Института за изследване на обществата и знанието към БАН навсякъде в ЕС има бедност, въпреки че във всички класации сме последни по доходи.

"Най-напред е важно да се определи едно равнище на доходи, с което хората трябва да разполагат, за да живеят нормално. Трябва да се калкулира потребителската кошница - онези важни стоки и услуги. Да се споразумеем за минималното равнище и да се започнат да се търсят начините за промяна на финансовите варианти", обясни още експертът.