Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ГЕРБ: Интеграцията на Западните Балкани е изключително важна!

Тази среща е историческа, коментира депутатът Христо Гаджев пред Bulgaria ON AIR

16.05.2018 | 20:20 Редактор: Василена Василева
Глас от ГЕРБ: Интеграцията на Западните Балкани е изключително важна!

Евролидерите пристигнаха в София за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани. Освен тях, в София са и ръководителите на Западните Балкани, както и председателите на Еврокомисията, Европарламента и Европейския съвет.

"Тази среща е историческа. Подобна не е имало от 2003 година. А да събереш на една маса европейските лидери заедно с лидерите на Западните Балкани, не е никак лека задача", коментира пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

По думите му това е едно изключително постижение, за което е извървян много дълъг и труден път. Към днешна дата не само правителствените и държавните ръководители, но и представителите на ЕК и на Съвета на ЕС, в лицето на Юнкер и Туск, признават ролята на България във връщането на темата за Западните Балкани на дневен ред, уточни гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

"Тези страни са в центъра на Европа. Хубаво е да работим за тяхната интеграция в ЕС, тя е много важна. Очаква се утре дори да се проведе среща между Сърбия и Косово. Нещо, което до преди няколко години беше немислимо", подчерта депутатът от ГЕРБ.

В студиото на "Денят ON AIR" той отбеляза още, че оттук нататък процесът по присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС и НАТО е в собствените им ръце и колкото по-бързо изпълнят критериите, толкова по-бързо членството им ще стане факт.

Срещата на върха ЕС – Западни Балкани започва тази вечер с вечеря на лидерите в "София Тех Парк" върху маса от рециклиран картон, върху който лидерите ще напишат свои послания, а те ще бъдат запазени в рамка.

Вижте повече във видеото!