fallback

Българите сме платили свободата си с кръв, уточни Росен Петров

Без Априлското въстание нямаше да има 3-ти март, а може би и 6-ти септември, категоричен е журналистът пред Bulgaria ON AIR

01.05.2018 | 21:19 Автор: Велислав Филипов

Днес отбелязваме 142 години от избухването на Априлското въстание. По стар стил то избухва на 20 април 1876 г., но днес го отбелязваме на 1 май.

"Българите трябва да си дадем ясна сметка, че без Априлското въстание нямаше да има и 3-ти март, можеше да няма и 6-ти септември. Можеше и да не говорим днес на български език", каза в студиото на "Денят ON AIR" журналистът и водещ на предаването "Операция: История" Росен Петров.

Според него Априлското въстание не е само на Панагюрище, това събитие трябва да е на цялата страна и да се отбелязва с церемонии всяка една година.

"Това въстание показва, че българинът не е роб, това е въстание на успели хора. Въстава най-много 4-ти революционен окръг в Панагюрище. Това място в онези времена е едно от най-развитите в България. Грешно е да се смята, че са се вдигнали бедните, робите и малоимотните", обясни Петров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му всички въстаници са осъзнавали, че със своите пушки кремаклийки и черешови топчета няма да бият оръдията на турската армия, но все пак са се вдигнали, защото са искали своя държава.

"Бенковски ясно казва: "А сега Русия да заповяда". Всъщност башибозук в буквален превод означава човек без глава. Това са били много диви, но добре подготвени части. Те са способни на големи зверства", уточни водещият на "Операция: История".

Той е категоричен, че международният отзвук след въстанието е бил огромен, а българският народ е платил свободата си с кръв.

"30 хил. са убити по време на Априлското въстание. По време на Руско-турската освободителна война загиват над 50 хил. българи, които са изклани по време на отстъплението на османските войски", отбеляза журналистът.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback