Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

IT специалист: Facebook се разви бързо без да има закони за него

Димитър Деков обясни, че едва сега се наваксва с нормативната база

02.04.2018 | 21:03 Редактор: Ивайло Николов
IT специалист: Facebook се разви бързо без да има закони за него

Facebook по подобие на много други иновации се разви прекалено бързо, за да могат регулаторните органи да произведат съответните закони. Това е мнението на IT специалиста Димитър Деков, което той изрази в студиото на "Денят ON AIR". 

Повод за думите му стана разразилият се скандал със социалната мрежа, като се оказа, че чрез Facebook консултантската компания "Кеймбридж Аналитика" е събрала данни за над 50 милиона потребители на социалната мрежа. Съмненията са, че събраната без съгласие информация е била ползвана за политически внушения. Този скандал коства загуби от над 100 милиарда долара за акционерите на Facebook. 

Деков обясни, че всичко това е възможно заради липсата на нормативна уредба, която обаче вече се произвежда.

"Това се случва с наваксване. В момента Европейският съюз прави първата стъпка", каза IT специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Деков изрази съмнение, че Facebook вече е нараснала много и е трудно да бъде управлявана от самата компания. IT специалистът обясни също, че социалната мрежа всъщност събира правомерно наши данни и информация за потребителите, но е неправомерно тази информация да се ползва от други.

"Съветът ми към всички е да се запознаят с опциите за сигурност на социалната мрежа, на която и да е. Правете така, че от време на време да ги посещавате отново, защото социалните мрежи и технологиите еволюират", каза в ефира на "Денят ON AIR" Димитър Деков.

Вижте видеото с целия разговор!