Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

1500 лева учителска заплата през 2021 г.? Синдикатите искат по-рано

Коментар на Янка Такева и проф. Тодор Танев в "Денят ON AIR"

02.04.2018 | 20:40 Редактор: Тодор Петров
1500 лева учителска заплата през 2021 г.? Синдикатите искат по-рано

Настояваме увеличението на учителските заплати да бъде изтеглено за 1 октомври 2018 г., заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че образователният министър Красимир Вълчев си постави за цел средната заплата в образованието да стане 1500 лева до 2021 г.

"Дано правителството изпълни обещанието си. Смятам, че премиерът Борисов е доказал във времето, че изпълнява това, което е поел като ангажимент. Българският учител изпълнява най-стратегическата и общественозначима длъжност", заяви гостът в предаването "Денят ON AIR"

Янка Такева посочи, че няма как млад учител да влезе в българското училище с 760 лв. заплата и отбеляза, че до края на тази година ще се пенсионрат около 4000 преподаватели.

"Договорихме 332 млн. за работещите в средното образование. От тях 300 млн. лева са за учителите и 32 млн. за непедагогическия персонал", коментира тя и поиска допълнителни възнаграждение за учителите, които работят извънредно с талантливите деца.

Бившият министър на образованието проф. Тодор Танев сподели притесненията си за ситуацията в днешните по думите му турболентни времена и допусна, че правителството няма да се задържи много дълго на власт. Все пак той се надява, че няма да се стигне до катаклизми у нас и по света. 

Гостът в студиото на Ганиела Ангелова бе категоричен, че преди всичко трябва да мислим за българския учител, защото без него няма България.

"В момента живеем в капитализъм какъвто не е имало в България. Започваме от заплатите - има труд и този труд трябва да се плаща Този, който не дава пари за учител, е предател на българщината", настоя проф Танев.

Какво казаха гостите на Bulgaria ON AIR за професионалното образование, кредитите във висшите учебни заведения и връзката между образованието и бизнеса - вижте във видеото!