Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Няма общоевропейски хранителни стандарти! Но докога така?

Третират ни като втора ръка хора, категоричен бе евродепутатът Андрей Новаков

29.03.2018 | 20:13 Редактор: Иван Берберов
Няма общоевропейски хранителни стандарти! Но докога така?

Купуваме ли второ качество хранителни продукти от европейски компании? Защо няма общ стандарт за стоките както за Западна, така и за Източна Европа?

"Проблемът е, че в 28 държави членки има 28 различни законодателства и 28 органи, които да следят за качеството на храните. Няма никаква синхронизация. Няма общ европейски подход", обобщи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. 

Според него трябва да има минимални стандарти за стоките в Европа и орган, който да следи за прилагането им. Европейците от източната страна на Съюза биват третирани като втора ръка хора, заяви той.  

По негови думи най-лицемерната практика на някои чуждестранни компании е когато заместват дадена съставка с по-некачествена и по-евтина, а същевременно вдигат цената на продукта.

"Трябва да направим така, че информацията за двойните стандарти да достига лесно до хората. Така потребителите ще спират да купуват компрометираните продукти и ще принудят компаниите да вдигнат качеството", предложи гостът на "Денят ON AIR". 

До края на месеца се очаква Европейската комисия да излезе с отговор на предложението от българска страна за създаването на общи хранителни стандарти и орган, който да следи за тях. Ако всичко протече нормално, то от началото на 2019 г. трябва да започне изпълнението на предложението, добави Новаков пред Bulgaria ON AIR.

От ЕК се очаква още да обяви обществена поръчка, която касае оглавяването на общоевропейски орган, който да следи за изрядността на годишните технически прегледи, но за повече информация гледайте видеото!