fallback

Жителите на Елин Пелин казаха "не" на добива на кварцов пясък, твърди кметът

Тази концесия ще съсипе природата и здравето на хората, категоричен е доц. Ивайло Симеонов

27.03.2018 | 20:43 Автор: Велислав Филипов

Хората в Елин Пелин се събраха и ясно и категорично показаха, че не са немислещо общество. Всички излязоха и заедно обявиха, че няма да допуснат на територията на Елин Пелин да се създават производства, които ние не желаем. Общината е благоприятна за развиване на бизнес от гледна точка на близостта си до София и до двете магистрали.

Така кметът на община Елин Пелин доц. Ивайло Симеонов коментира в "Денят ON AIR" протестите на жителите на община Елин Пелин против готвения добив на кварцов пясък в близост до населеното място. Концесионерът "Ватия Холдинг" предвижда да добива 80 хиляди тона кварцов пясък на площ от 67 декара в землището.

Според кмета обаче добивът на кварцов пясък крие доста опасности, свързани със здравето на жителите и екологията в региона.

"Тази концесия ще съсипе природата, ще съсипе и здравето на хората. Бивши работници в кариерата, която не работи повече от 20 години, са болни от рак и други заболявания. Първите къщи, които са най-близо до находището "Побит камък", са на не повече от 500-600 метра", твърди още градоначалникът.

Той обясни, че концесионерът няма документите, с които да влезе и да добива кварцов пясък, включително и задължителната оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

"Липсата на информация понякога провокира действия на жителите, с които те искат да съхранят домовете и семействата си. Концесионерът разчита на разрешението на компания, която е оперирала върху находището преди 60-70 години. Дори институциите да забранят, концесионерът ще търси вратичка в закона", уточни Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Кметът е сигурен, че институциите няма да разрешат добива, но все пак ако това се случи, жителите ще отстояват до последно своите искания чрез протести.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback