Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Години наред Facebook събирала контакти, телефонни номера и други лични данни?!

Опасното е, че ние сами се съгласяваме тази информация да бъде използвана, посочи Красимир Коцев пред Bulgaria ON AIR

26.03.2018 | 21:22 Редактор: Василена Василева
Години наред Facebook събирала контакти, телефонни номера и други лични данни?!

След като социалната мрежа Facebook публикува в неделя извинения в американски и британски вестници за скандала с британската консултанска фирма Cambridge Analytica, специализираното издание Ars Technica съобщи, че потребители са проверили какви данни са събирани за тях от социалната мрежа и са установили имена на контакти, телефонни номера и есемеси, събирани в продължение на две или повече години от устройства с Android. 

Facebook заяви, че информацията е складирана в обезопасени сървъри и е взимана само със знанието на потребители, които са се съгласили да дадат достъп до нея.

"Всички потребители, които използват платформата, го правят с цел да покажат личния си живот и интересни неща, случващи се около тях. Би било доста наивно, ако смятаме, че никой не използва тази информация", коментира в студиото на "Денят ОN AIR" експертът по киберсигурност Красимир Коцев.

Той допълни още, че това е най-голямата единна база данни в света. И по непотвърдена информация има доста голяма вероятност Националната агенция на САЩ и други важни институции да имат достъп до нея, най-вече заради мерки за сигурност.

Социалната мрежа обяви на уебсайта си, че никога не продава данните и не събира съдържанието на есемесите или разговорите. Без отговор обаче остава въпросът защо е необходимо да се събира подобен тип информация.

The Washington Post писа на 20 март, че сред събираните данни са "имена, градове на раждане, религиозна принадлежност и харесвания". 

"Опасното е, че ние сами се съгласяваме тази информация да бъде използвана. Въпросните "общи условия" от своя страна са толкова сложно написани, че почти никой потребител няма ясната представа с какво се съгласява и какви права дава на платформата", допълни още Красимир Коцев пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!