fallback

Всеки втори българин убеден: Корупцията в страната нараства

Почти 50% от населението смята, че злоупотребата с публична власт за лични цели се увеличава, посочи социологът от АФИС Стефан Георгиев

16.02.2018 | 20:07 Автор: Василена Василева

Всеки втори българин е убеден, че корупцията в страната нараства, сочи последното проучване на агенция АФИС. То е проведено в периода 8-12 февруари 2018 г. сред 1010 пълнолетни български граждани, поясни в студиото на "Денят ON AIR" социологът от агенция АФИС Стефан Георгиев.

"Почти половината от пълнолетното население в страната - 48,8%, е на мнение, че злоупотребата с публичната власт за лични средства нараства. Обратната оценка дават едва 9%, а 34% смятат, че тя остава на същото ниво", посочи той, базирайки се на данните на АФИС.

Пред Bulgaria ON AIR Георгиев коментира още, че общественото мнение категорично отговаря с "не" на въпроса дали се прави достатъчно за намаляването на корупцията.

"Сравнявайки днешното ниво на корупцията с миналото, 41,4% от хората оценяват, че тя е най-разпространена сега. Според други 10% неин връх са били първите години след приемането на България в ЕС, а 6% смятат, че моралното разложение е кулминирало в първите години на новия век", допълни социологът.

Други 20% пък смятат, че нейният взрив е бил в първите години на прехода, 3% смятат, че тя е отбелязала рекорда си при социализма, а 19% се затрудняват да посочат определен период.

На въпроса кои са сферите с най-голямо разпространение на корупцията 42.9% посочват правосъдието, 34.1% митниците и 23.8% здравеопазването.

Следват полицията с 19.1%, министерствата с 16.5%, общинската администрация с 10.1% и други.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback