Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

АБВ иска преразглеждане на решението на МС за втори лифт в Банско

Туризмът трябва да се развива законосъобразно, заяви доц. Христо Михайлов пред Bulgaria ON AIR

30.01.2018 | 20:10 Редактор: Иван Берберов
АБВ иска преразглеждане на решението на МС за втори лифт в Банско

Решението на правителството от декември за построяването на втори кабинков лифт в Банско изкара хиляди хора на протест. Едните демонстранти се обявиха твърдо против строежа с претекст, че Национален парк "Пирин" ще бъде застроен. Другите пък настояха, че вторият лифт би спасил Банско от обезлюдяване и би подобрил туризма. 

"От АБВ споделяме притесненията и тревогите на протестиращите срещу решението на правителството. Зимният туризъм трябва да се развива, но това трябва да се случва законосъобразно. Искаме преразглеждане на решението на Министерския съвет и да се гарантира, че няма да има застрояване на вековни гори", посочи доц. Христо Михайлов от ПП АБВ. 

По негови думи концесионерът на зоната в парк "Пирин" не празнувал след решението на правителството, което е подозрително. Това сочи, че втората кабинка не решава проблемите на концесионера, а на самия град, отбеляза той в студиото на "Денят ON AIR". 

"Зимният туризъм не бива да се ограничава само до Банско и Боровец. Северната част на Стара планина плаче за инвестиции. Плаче и Сапарева Баня, и Витоша. Трябва да развием туризма, но за това е нужна тройна енергия от Министерството на туризма. Ролята му е да събере общините, кметовете им, да обърне лице към бизнеса, да създаде инфраструктура и да остави инвеститорите да си свършат работата", подчерта политикът пред Bulgaria ON AIR.