Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

НЗОК тотално пренебрегва обеззъбените, смята зъболекар

Трябвало да се въведат задължителни профилактични дентални прегледи

29.12.2017 | 20:45 Редактор: Иван Берберов
НЗОК тотално пренебрегва обеззъбените, смята зъболекар

На какво ниво е денталната култура на българина и възползваме ли се от профилактичните си прегледи?

"Все повече пациенти идват подготвени. Това е благодарение главно на медиите като вашата телевизия. Въпреки това, все още денталното здраве изостава, а то е част от цялостното. Може да се стигне до доста сериозни проблеми при неглижиране на устната хигиена", посочи собственикът на верига дентални клиники д-р Валентин Павлов. 

Според другия собственик на верига дентални клиники - д-р Венета Павлова, една от големите несправедливости в НЗОК е, че хората, които нямат никакви зъби, са тотално изоставени от системата, дори и да плащат осигуровките си. 

"До миналата година Здравната каса покриваше само два вида манипулации за възрастните пациенти – вадене на зъб или пломбирането му. Но има една група от хора, които са тотално обеззъбени и в резултат на това - пренебрегнати от системата. От тази година вече има трети вид манипулация, но хората без зъби остават извън борда", обясни тя в студиото на "Денят ON AIR". 

За да не се стига до тоталната загуба на зъбите д-р Павлов предложи система за контрол. 

"Ако държавата ме задължи да посещавам зъболекар веднъж в годината, може да се хване опасен проблем. Така ще се спасят животи и ще се спестят много пари. За насърчаване, ако не посетя задължителния си час – губя правата си. Нека гражданите се възползват от профилактичните си прегледи", подчерта медикът пред Bulgaria ON AIR.

За финал на разговора гостите в студиото пожелаха на всички здраве през идната 2018 г., а д-р Павлова разказа за работата си с деца с аутизъм. 

"Гордеем се с детската си клиника! Тя е обособена на сектори, като в единия от тях поемаме грижите за деца с увреждания. Там сме направили специална сензорна зала, в която децата овладяват страха си към зъболекарите. Това е ефективно, особено за хората с аутизъм. Там съчетаваме звуци, аромати и светлини – така подготвяме пациентите за интервенциите", сподели зъболекарят.