fallback

Липсва комуникация между университетите и бизнеса... Нужна е промяна!

Според Вихра Андонова основната пречка, която възпрепятства добрата връзка, е различната мотивация на двете страни

28.12.2017 | 20:58 Автор: Велислав Филипов

Взаимодействие между бизнеса и университетите определено липсва. Често ставаме свидетели на критика от страна на бизнеса, че университетите не подготвят добре кадрите, които по-късно излизат на пазара на труда, а от академичните страни твърдят, че те нямат цел да обучават студентите за точно определена индустрия. Как връзката между бизнеса и университетите може да се подобри?

Според Вихра Андонова - председател на УС на фондация "Евро перспективи", основната пречка, която възпрепятства добрата комуникация, е различната мотивация на двете страни.

"Бизнесът има кратки срокове, а университетът се фокусира върху проучването на детайлите. И двете страни вярват, че нито университетът знае какво е бизнес, нито бизнесът знае какво е академично знание", уточни в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ научно изследователската дейност не може и не трябва да остане на "рафчета", а резултатите от академичната дейност трябва да бъде използвана ефективно и в бизнес средите.

"Иновациите, които се правят в университетите, трябва да се пренесат и към бизнеса. Ако двете страни не комуникират, кандидатите много по-трудно ще достигат от университета до дадената компания", отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR.

По време на европредседателството предстои голям форум, на който всички проучвания за взаимодействието между бизнеса и университетите ще излязат наяве. 

"Тежки инфраструктурни инвестиции в образованието започват да бъдат разглеждани като неефективни. През 2018 г. ще бъдат набелязани нови начини и правила за комуникацията между сферата на образованието и бизнеса", категорична бе Андонова.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback