fallback

Зеленогорски: Антикорупционната комисия може да се превърне в политическа бухалка

Най-опасното е да се създаде нещо, което трудно може да бъде гарантирано с прозрачни процедури, заяви зам.-председателят на ДБГ

20.12.2017 | 20:42 Автор: Тодор Петров

Зам.-председателят на Движение България на гражданите (ДБГ) Найден Зеленогорски предупреди, че има опасност бъдещата антикорупционна комисия да се превърне в политическа бухалка.

"Първоначалният законопроект на г-жа Кунева беше най-добрият", отсече Зеленогорски в предаването "Денят ON AIR". Според него приетият антикорупционен закон е толкова видоизменен, че вече не прилича на първоначалния.

Припомняме, че парламентът прие антикорупционния закон, а мандатът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, ще бъде 6 години. Нейният председател ще бъде избиран от Народното събрание по предложение на депутатите.

Найден Зеленогорски смята, че се прави слепване на различни иснтитуции с идеята,  че сега ще работят ефективно, но няма никакви гаранции за това.  Според него трябва да се определи избирателно тяло от граждани и експерти, което да избере кандидатите за комисията за утвърждаване, след това да се разпусне и да не оказва влияние.

"Най-опасното е да се създаде нещо, което трудно може да бъде гарантирано с прозрачни и обективни процедури", предупреди пред Bulgaria ON AIR членът на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок.

"Не смятате ли, че е парадоксално парламентът, който евентуално би трябвало да бъде разследван за корупция, да избира органа, който ще го разследва и после да го контролира?", запита риторично Зеленогорски.

Той е на мнение, че трябва да се създаде механизъм, който да гарантира спазването на човешките права и да не позволява безконтролното използване на СРС-та.

"Случващото се в парламента не е това, което очаква обществото. Трябва да се работи за широк дясноцентристки проект, който да посегне към първото място. Трябва да има ясни цели, принципи, харта на ценностите", каза още Зеленогорски.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback